status quo vadis?

alerg. încerc să alerg în fiecare zi. pornesc din fața casei în direcția pieței traian. cotesc la stânga, alerg pe lângă biserica millenium. calc pe dude. alunec. gonesc porumbei cu pașii mei.

alerg de-a lungul bulevardului 3 august 1919. data la care trupe românești au invadat timișoara și au înfăptuit astfel marea unire.
strada asta a fost cândva canal. pe aici a curs cândva bega. noua sinagogă din cartierul fabric a fost construită direct la apă.
între 1907 și 1910 au acoperit canalul. azi trec tramvaiele peste el.

fotografia: https://spiegelungen.net/architektonische-bruecke

alerg. pe lângă noua sinagogă din cartierul fabric. inaugurată în 3 septembrie 1899. într-o luni seara, o zi înainte să înceapă sărbătoarea rosch haschana.
an nou. sinagogă nouă. un nou început.
pentru comunitate, status-quo-ul-ante curentul credinței iudaice. care și-a dorit, începând cu 1877, să-și exercite religia iudaică așa cum era obișnuit înainte de marea schismă.

o cale de mijloc între ritul sever al ortodocșilor și neologilor, care atenuau obiceiurile tradiționale.
admir clădirea aceasta. când alerg pe lângă ea. trec pe lângă ea zilnic. fațada impozantă, acoperișul strălucitor cu turnurile.
stilul ei eclectic. neo-romanic, neogotic, neorenaissance, secession și elemente maurice.

în cartea gettei neumann, pe urmele timișoarei iudaice, o cronică elogioasă din ziarul de timișoara în urma inaugurării clădirii construite după planurile arhitectului lipót baumhorn:

O clădire impozantă, calculată pentru 400 de locuri, cu o fațadă splendidă, cupolă înaltă, două turnuri… (…) un templu, care, la construcția sa, se va număra printre principalele atracții ale Timișoarei..

martoră a unor vremuri apuse. a unor oameni pierduți.
istorii nimicite.

Solst mich gedenken, solst mich gedenken,
Wus es soll mit Dir pasieren,
in’ wie Gott wet mit Dir führen,
Solst mich gedenken, solst nuch mir benken,
Sai fin nuenten in sai fin weiten,
in die gitte schlechte zeiten,
Solst mich gedenken, solst nuch mir benken.

SIDY THAL


am crescut în germania. acolo, astfel de clădiri au dispărut din imaginea orașului.
șterse de pe fața pământului. minunate temple au fost jefuite, profanate în noiembrie 1938. au pierit în flăcări. pierdute pentru totdeauna.
la nürnberg, o placă din piatră amintește de sinagoga din piața hans sachs, aflată odinioară lângâ râul pegnitz. a fost demolată deja dinainte de pogromuri, pentru că aparent deranja frumoasa imagine germană a orașului reichsparteitag.

sinagogile din germania sunt astăzi sub pază. pentru că tot mereu antisemiții încearcă să le incendieze sau să atace oameni de religie iudaică.

die synagoge in der innenstadt | singagoga din cetate

sinagogile din germania sunt astăzi sub pază. pentru că tot mereu antisemiții încearcă să le incendieze sau să atace oameni de religie iudaică.
sinagoga din centrul vechi al timișoarei e un loc deschis. al întâlnirilor și a schimbului cultural. deschisă pentru toți, după lucrări consistente de renovare.îi doresc sinagogii din cartierul fabric același lucru. o înflorire.
în sens arhitectonic. nu în sens botanic. ca acum. pentru că singurul lucru care înflorește acum sunt tufișurile, copacii care cresc din fațada ei.
treptele sunt în pericol să se prăbușească. porțile sunt închise. îngrijorător.pentru scurt timp a existat ideea de a se amenaja în interior o sală de spectacole. astăzi există pericolul acut să ajungă o ruină.
ce-o să fie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți prin e-mail
Thomas Perle pe Instagram
Forumul Cultural German pe YouTube
Forumul Cultural German pe YouTube
RSS